Gambar ihsan google |
Macam nie lah gambaran pecal lele nie. Warna nya agak kehijauan kerana bahan utama masakan nya ialah cekur berbanding masak cili api biasa yang agak kekuningan. Rasa nya?? memang A+++ lagi ummphhh dari lemak cili api. Rasa pada lidah aku la, lain orang lain lidah nya. Ikan keli nak lagi sedap di salai dahulu kalau susah pun goreng kunyit pun ok. Ikan keli juga boleh di gantikan dengan ayam jika suka.
Gambar ihsan google |
Nie lah bahan utama yg akau cakapkan tadi. Cekur atau dalam bahasa jawa nya KENCUR. Cekur nie semua bahagian nya boleh di pakai. Tumbuhan nie jenis yang berangin dan ada rasa pedas sama seperti halia kerana datang dari spesis yang sama. Kalau tak salah aku la, cekur nie sinonim dengan bidang perbidanan tradisonal melayu selepas wanita bersalin. Kalau salah betulkan aku.
Dap.. dap.. dapppp.. jawa memang terangkat.
No comments:
Post a Comment